Powered By Blogger

1.1.09

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αποτελεί ορόσημο και ταυτόχρονα “γέφυρα” μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Είναι ο μεγαλύτερος των προφητών, όχι ως προς την ηλικία-αφού έζησε μόνο τριάντα χρόνια, αλλά ως προς την χάρη και την δόξα, γιατί αξιώθηκε όχι μόνο να δει αλλά και να βαπτίσει τον Υιο του Θεού. Ο Άγιος Ιωάννης προετοίμασε τους ανθρώπους να δεχθούν τον Χριστό, και το κήρυγμά του ήταν κήρυγμα μετάνοιας κι όχι εμπάθειας. Προπορεύθηκε του Χριστού, ακόμη και στον άδη, για να κυρήξει την έλευσή του στους απ’αιώνος θανόντας.



Πατέρας του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ήταν ο ιερέας Ζαχαρίας και μητέρα του, η ενάρετη Ελισάβετ, η οποία ήταν στείρα και για τον λόγο αυτό το ζευγάρι ήταν άτεκνο. Τόσο ο ίδιος ο Άγιος όσο και το όνομά του (Ιωάννης), ήταν δώρο Θεού, ύστερα από ένα μήνυμα του Θεού στο ζευγάρι μέσω του άγγελου Γαβριήλ. Στην αρχή ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε στα λόγια του Γαβριήλ και γι’αυτό τιμωρήθηκε να μείνει μουγκός έως την ημέρα που θα βαπτιζόταν το παιδί που θα έφερνε στον κόσμο η Ελισάβετ (με την οποία του είχε πει ο άγγελος Γαβριήλ πως θα το αποκτήσει). Κι έτσι έγινε, αφού οκτώ ημέρες μετά την γέννηση του μωρού, όταν ζητήθηκε από τον πατέρα να φανερώσει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα το όνομα “Ιωάννης” και αμέσως επανήλθε η ομιλία του.



Έζησε από μικρός ασκητική ζωή, στην έρημο, και τρεφόταν με ακρίδες (τις τρυφερές άκρες των φυτών) και άγριο μέλι. Πολύ μεγαλύτερος, μεταφέρθηκε στις όχθες του Ιορδάνη Ποταμού όπου συνέχισε να κηρύτει την έλευση του Σωτήρα, ενώ βάπτιζε πολλούς από αυτούς που έρχονταν να τον ακούσουν. Εκεί τον συνάντησε και ο Χριστός και του ζήτησε να τον βαπτίσει. Ο Άγιος Ιωάννης αναγνωρίζοντας ποιόν έχει απέναντί του, αρνήθηκε-όμως ο Χριστός του είπε πως έτσι έπρεπε να γίνει, και έτσι ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βάπτισε τον Ιησού Χριστό στα νερά του Ιορδάνη Ποταμού.

Η εκκλησία τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αναφέροντας το όνομά του μετά την Παναγία στις προσευχές και στις δεήσεις.
Στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι αφιερωμένες έξι ημέρες του χρόνου:
7 Ιανουαρίου - είναι η γιορτή προς τιμήν του
24 Φεβρουαρίου - γιορτάζουμε την 1η & 2η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του
25 Μαϊου - γιορτάζουμε την 3η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του
24 Ιουνίου - γιορτάζεται η γέννησή του
29 Αυγούστου - τιμούμε την αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του
και 23 Σεπτεμβρίου τιμούμε την σύλληψή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: