29.3.08ΗΑΡΡΥ ΕASTER

H πρώτη χριστιανική κοινότητα δεν περιείχε εορτές σε ετήσιο κύκλο. Αρχικά η ανάμνηση της [[ΑνάστασηΑναστάσεως]] του [[ΧριστόςΧριστού]] εορταζόταν την [[Κυριακή]] ημέρα, ή «μία των Σαββάτων». Το Πάσχα μαζί με τη [[Πεντηκοστή]], ήταν οι πρώτες εορτές σε ετήσιο κύκλο που καθιερώθηκαν σταδιακά στην πρώτη χριστιανική εκκλησία κατά τον 2ο αιώνα. Ταυτόχρονα δε, με την εορτή άρχισε να τηρήται και η λεγόμενη Πασχάλια [[Νηστείανηστεία]], που σε κάθε τοπική εκκλησία είχε ορισμένο διαστημα ασκήσεως. Η εορτή, εν αρχή κατά άμεσο παραλληλισμό με το Ιουδαϊκό Πάσχα, τελείτο κάθε έτος στις 14 του μήνα Νισάν, δίνοντας όμως έμφαση στην [[Σταύρωσησταύρωση]] τελικά, παρά στην Ανάσταση. Οι τοπικές Χριστιανικές Εκκλησίες όμως σαν συνείδηση με τα χρόνια θέλησαν να διακόψουν αυτό τον παραλληλισμό, μεταθέτοντας τον εορτασμό αρχικά την πρώτη Κυριακή μετά τη 14η Νισάν. Κάθε τοπική εκκλησία εόρταζε με δικό της κριτήριο την ημερομηνία της εορτής του Πάσχα. Όμως γινόταν προσπάθεια ωστε να επιτευχθεί μια ενιαία ημερομηνία για όλες της εκκλησίες. Αυτό οδήγησε σε εντάσεις κάποιες τοπικές εκκλησίες ιδόως κατά τον [[3ος αιώνας3ο αιώνα]]. Τελικά η [[Α΄ Οικουμενική ΣύνοδοςΑ΄ Οικουμενική σύνοδος]] αποφάσισε οριστικά για μια κοινή ημερομηνία τέλεσης του εορτασμού του Πάσχα, που τηρήται μέχρι σήμερα με μερικές παραλλαγές, απο κάποιες ομολογίες.
Το '''Χριστιανικό Πάσχα''' ή κοινώς Πασχαλιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή του [[ΧριστιανισμόςΧριστιανισμού]]. Γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την [[πανσέληνοςπανσέληνο]] που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της [[21 Μαρτίου21ης Μαρτίου]] μη συμπεριλαμβανομένης, κατά το [[Ιουλιανό ημερολόγιο]] στην [[ΟρθοδοξίαΟρθόδοξη]] εκκλησία και κατά το [[Γρηγοριανό ημερολόγιοΓρηγοριανό]] στην [[Ρωμαιοκαθολική εκκλησίαΡωμαιοκαθολική]]. Γιορτάζεται η ανάσταση του [[Ιησούς ΧριστόςΙησού Χριστού]] που πιστεύεται ότι έγινε το [[33]] μ.Χ.
Με τον όρο Πάσχα αναφερόμαστε είτε στην εβδομάδα του Πάσχα μέχρι το Σάββατο της Διακαινησίμου, είτε στην περίοδο των 50 ημερών που ακολουθούν το Πάσχα, μέχρι την εορτή της πεντηκοστής ημέρας από του Πάσχα λεγόμενη (αριθμητικά) [[Πεντηκοστή]].
Η εορτή του Πάσχα, λόγω της σπουδαιότητός της, επηρεάζει το εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας τόσο 40 ημέρες πριν από αυτό (Μεγάλη Τεσσαρακοσστή, Τριώδιο) όσο και 50 ημέρες μετά (περίοδος Πεντηκοσταρίου). Οι ακολουθίες που τελούνται τότε έχουν αρχαιοπρέπεια (ανάγονται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού), κατάνυξη και λαμπρότητα, και περιγράφονται λεπτομερώς στο [[τυπικό της Εκκλησίας]].

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΠΑΣΧΑΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΥΡΙΟΥ


ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ


ΕΠΥΤΑΦΙΟΣ ΘΡΥΝΟΣ = Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ


Η ΑΠΟΛΑΘΗΛΩΣΗ


ΣΗΜΕΡΟΝ ΚΡΕΜΑΤΑΙ ΕΠΙ ΞΥΛΟΥ ΟΝ ΕΝ ΕΙΔΑΣΙ ΤΗ ΓΗ ΚΡΕΜΑΣΑΣ


ΓΟΛΓΟΘΑΣΟ ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ-ΑΠΕΛΘΕΤΩ ΤΟ ΠΟΤΥΡΙΟΝ ΤΟΥΤΟΤΟΥ ΔΥΠΝΟΥ ΣΟΥ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ


ΙΔΟΥ Ο ΝΥΜΦΙΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΝ ΤΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΝΥΚΤΟΣ

ΠΑΣΧΑ


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΙΩΝ
ΓΛΥΚΙΑ ΜΕΛΩΔΕΙΑ ΑΓΓΕΛΩΝ