Powered By Blogger

22.2.10

Σαρακοστιανά


Σαρακοστιανά

Α' ΦΑΓΗΤΑ
ΨΩΜΙΑ
ΠΙΤΤΕΣ ΚΑΙ ΠΙΤΣΕΣ
ΣΟΥΠΕΣ
ΣΑΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΕΣ
ΜΕΖΕΔΕΣ ΚΑΙ ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
ΜΑΓΕΙΡΕΥΤΑ, ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ, ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΡΥΖΙΑ, ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΟΣΠΡΙΑ
ΣΟΓΙΑ

Β' ΓΛΥΚΑ
ΚΕΙΚ
ΤΑΡΤΕΣ, ΤΟΥΡΤΕΣ, ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
ΠΙΤΤΕΣ
ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ, ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
ΓΛΥΚΑ ΤΗΓΑΝΙΟΥ
ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΕΣ, ΤΡΟΥΦΕΣ,
ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΙ
ΚΡΕΜΕΣ, ΡΟΦΗΜΑΤΑ, ΠΟΤΑ
ΓΡΑΝΙΤΕΣ, ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ, ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ

Πεντανόστιμες νηστίσιμες συνταγές

Η μεγάλη απογοήτευση της νηστείας είναι ότι για αρκετές μέρες αποφεύγουμε να φάμε τα αγαπημένα μας φαγητά. Αν το ψάξουμε λίγο καλύτερα, όμως, μπορούμε να φτιάξουμε με νηστίσιμα υλικά (πέραν ίσως του λαδιού και του βουτύρου) πεντανόστιμες συνταγές που θα λατρέψουν ακόμα και οι κρεατοφάγοι. Και μάλιστα, συνταγές για ένα πλήρες γεύμα, με πρώτο, δεύτερο και τρίτο πιάτο. Ποιες είναι αυτές;
Ξεκινήστε με… «Καλαμαροσαλάτα»

Όλοι αγαπάμε τα θαλασσινά και δη τα καλαμαράκια. Κατά τη νηστεία, όμως, οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουν να τα φάνε τηγανητά. Έτσι, τα δοκιμάζουμε σε σαλάτα δημιουργώντας ένα εύκολο, γευστικό και γρήγορο πιάτο που μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε 15 λεπτά.

Τι θα χρειαστείτε:

½ ποτήρι ελαιόλαδο
¼ ποτήρι ξύδι από κόκκινο κρασί
2 σκελίδες σκόρδο, λειωμένες
1 ποτήρι ξηρό, λευκό κρασί
1 ποτήρι νερό
500 γρ. Καλαμάρια, καθαρισμένα και κομμένες σε ροδέλες και πλοκάμια
1 κούπα ψιλοκομμένο σέλερι
½ ματσάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο κόλιανδρο
1 πράσινη στρογγυλή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κόκκινη στρογγυλή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κίτρινη στρογγυλή πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 κούπα ψιλοκομμένο αγγούρι
1 ματσάκι φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα βρασμένη και ψιλοκομμένη γλυκοπατάτα
1 καυτερή πιπεριά jalapeno, ψιλοκομμένη

Προετοιμασία:

Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε το ελαιόλαδο, το ξύδι από κόκκινο κρασί και το σκόρδο. Σε ένα μεσαίου μεγέθους κατσαρολάκι βράστε ελαφρά το νερό με το λευκό κρασί, ρίξτε μέσα το καλαμάρι και μαγειρέψτε το μέχρι να πάρει χρώμα για 2 λεπτά. Έπειτα στραγγίξτε το καλαμάρι και αφήστε το να κρυώσει. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμείξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά (το σέλερι, τον κόλιανδρο, τις πιπεριές, το αγγούρι, τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό, την γλυκοπατάτα και την πιπεριά jalapeno). Τοποθετήστε από πάνω το καλαμάρι και το dressing από ελαιόλαδο που φτιάξατε στην αρχή και βάλτε τη σαλάτα στο ψυγείο. Είναι έτοιμη και ο καθένας μπορεί να προσθέσει όσο αλάτι ή και πιπέρι επιθυμεί.

Συνεχίστε με… «Λαζάνια λαχανικών»

Μία πανεύκολη συνταγή που θα λατρέψουν τόσο οι χορτοφάγοι όσο και οι κρεατοφάγοι είναι τα λαζάνια με λαχανικά, στα οποία μπορείτε φυσικά να προσθέσετε όποιο λαχανικό θέλετε (εμείς συστήνουμε μανιτάρια και σπανάκι). Αν πάλι θέλετε οπωσδήποτε και κάτι σε… τυρί στα λαζάνια σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το λεγόμενο νηστίσιμο τυρί από τόφου που υπάρχει στα σούπερ μάρκετ. Το φαγητό αυτό είναι έτοιμο σε 1 ½ ώρα.

Τι θα χρειαστείτε:

3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο
300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε λουρίδες
1 κουταλιά ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο)
1 μικρό πελτέ ντομάτας
1 πακέτο κατεψυγμένο σπανάκι, ψιλοκομμένο και στεγνό
2 κουταλιές αλάτι
2 κουταλιές seasoning για λαζάνια
1 πακέτο (350 γρ.) μαλακό τόφου
½ κιλό λαζάνια που δεν θέλουν βράσιμο
«Μηλόπιτα»

Μία γλυκιά και γευστική απόλαυση για να τελειώσει με τον καλύτερο τρόπο το νηστίσιμο γεύμα σας!

Τι θα χρειαστείτε:

Για τη ζύμη
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
¾ φλυτζάνι βούτυρο
6-7 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

Για τη γέμιση
¾ - 1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 ½ κουταλιά της σούπας αλεύρι
6-8 μήλα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Προετοιμασία:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κόβουμε μέσα το βούτυρο και το ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει και να μοιάζει να έχει μικρά μπαλάκια. Μετά προσθέτουμε λίγο – λίγο το νερό μέχρι κρατιέται η ζύμη και να μπορούμε να την ανοίξουμε.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλεύρι. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κομματάκια. Τα ρίχνουμε στο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με το μείγμα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη σε δύο μέρη (το ένα μεγαλύτερο από το άλλο). Ανοίγουμε το ένα κομμάτι και το απλώνουμε καλά στο ταψί μας ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα. Ρίχνουμε από πάνω το μείγμα με τα μήλα και μετά σκορπάμε και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρο. Ανοίγουμε έπειτα το άλλο κομμάτι της ζύμης και σκεπάζουμε με αυτό την πίτα. Κλείνουμε καλά τις άκρες και κάνουμε πολλές τρύπες με το πιρούνι μας στο πάνω μέρος της πίτας. Την ψήνουμε για 10 λεπτά στους 220 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε για άλλα 30 – 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Η πίτας μας είναι έτοιμη!

Καλή σας όρεξη!

Η σημασια της νηστειας


Δεν είναι τυχαίο που η θρησκεία δίνει μεγάλη σημασία στη νηστεία. Οι αξίες της είναι πολλές τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα. Ενδυναμώνει τη θέληση, την υπομονή, προάγει ηθικές και θρησκευτικές αξίες, την εγκράτεια, την αποχή από πειρασμούς, άσχημες σκέψεις και καταχρήσεις. Οι υπηρεσίες που προσφέρει στο σώμα είναι πολύτιμες.

Το χαρακτηριστικό της νηστείας, είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η πρόσληψη κορεσμένων λιπών, τριγλυκερίδιων, χοληστερόλης και ζωικών πρωτεϊνών, μειώνεται ουσιαστικά. Αυξάνεται η πρόσληψη ακόρεστων λιπών, φυτικών ινών, βιταμινών, φυτοχημικών ουσιών με ευεργετικές δράσεις.

Χρειάζεται συμβουλή γιατρού πριν από νηστεία για το εάν επιτρέπεται κάποιος να την κάνει. Η νηστεία συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας. Η μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα και η αύξηση των φυτοχημικών ουσιών, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης, στένωσης ή απόφραξης ζωτικών αρτηριών της καρδίας και του εγκεφάλου.

Η σωστή νηστεία, με τήρηση των ημερήσιων θερμίδων που πρέπει να λαμβάνονται, χωρίς υπερκατανάλωση ζυμαρικών, ψωμιού, ρυζιού ή ελαιόλαδου, συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Οι φυτικές ίνες της νηστείας βοηθούν εναντίον της δυσκοιλιότητας και στη μείωση της χοληστερόλης. Είναι από τα σημαντικότερα οφέλη της νηστείας. Επίσης έρευνες δείχνουν ότι διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε ζωικά λίπη, συμβάλλει στη μείωση κινδύνου προσβολής από καρκίνο παχέος εντέρου.

Ποιες είναι οι ωφέλιμες φυτοχημικές ουσίες και βιταμίνες που αυξάνονται στο σώμα λόγω νηστείας; Μια διατροφή με 5 έως 7 μερίδες φρούτων, λαχανικών, οσπρίων ή ξηρών καρπών ημερησίως (1 μερίδα = 80 γραμμάρια), προσφέρει πολλούς ισχυρούς παράγοντες που προφυλάσσουν τον οργανισμό από ασθένειες, του δίνουν δύναμη να αντεπεξέρχεται στις καθημερινές προκλήσεις και να αντιστέκεται καλύτερα στις φθορές του χρόνου. Σε αυτές περιλαμβάνονται φλαβονοειδείς και καροτινοειδείς ουσίες, ισοφλαβόνες, σουλφίδια, λυκοπένιο, βιταμίνες Β, C, Ε, Α, Κ και άλλες.

Τι γίνεται με πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο; Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας. Στη νηστεία, ο συνδυασμός τροφίμων (όσπρια, θαλασσινά), δίνει εξίσου καλές πρωτεΐνες. Ο σίδηρος φυτικής προέλευσης με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (φρούτα, λαχανικά), απορροφάται τόσο καλά όσο ο ζωικός σίδηρος. Το ασβέστιο που στερείται ο οργανισμός στη νηστεία λόγω αποχής από γαλακτοκομικά, μπορεί να αντικατασταθεί από ασβέστιο συνδυασμού τροφίμων (λαχανικά, ξηροί καρποί).

Η νηστεία για ορισμένα χρονικά διαστήματα, όταν γίνεται σωστά, χωρίς ακρότητες, συμβάλει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Είναι ευεργετική για λόγους θρησκευτικούς και ψυχικούς. Ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμες προστατευτικές και θρεπτικές ουσίες από το φυτικό βασίλειο.