Powered By Blogger

6.7.08

Η Κωνσταντινούπολη, και σήμερα διεθνώς Ιστανμπούλ (στα τουρκικά İstanbul), και επίσης για τους Έλληνες "Πόλη", "Βασιλεύουσα" και "Επτάλοφος" ως συνέχεια της Ρώμης, είναι η πολυπληθέστερη σήμερα πόλη της Τουρκίας και το κύριο πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της. Ίσως είναι η πιο γνωστή ιστορική πόλη του κόσμου μετά τη Ρώμη και την Αθήνα.
Η σημερινή τοποθεσία της Κωνσταντινούπολης κείται επί της αρχαίας πόλης Βυζάντιο, εκ του ονόματος του εκ Μεγάρων ιδρυτή Βύζαντα 667 π.Χ.. Η λέξη Βυζάντιον ετυμολογικά παράγεται εκ του βύω, τό οποίο σημαίνει παραγεμίζω, παντελώς πληρώ. Η ονομασία αναφέρεται στην υπερπληθώρα παραγωγή σιτηρών λόγω γειτνιάσεως με την Μαύρη Θάλασσα και υποδηλοί ότι από αρχαιοτάτων χρόνων η τοποθεσία ήταν σταυροδρόμι εμπορίου και πολιτισμών. Η Κωνσταντινούπολη, όντας η πρωτεύουσα του Βυζαντίου, υπήρξε κέντρο του ελληνικού στοιχείου για πάνω από χίλια χρόνια. Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής περιόδου το Ελληνικό στοιχείο ανθούσε υπό την προστασία της αυτοκρατορίας και η Κωνσταντινούπολη ήταν το κέντρο ανάπτυξής του. Μετά από την κατάληψη από τους Ρωμαίους της Αθήνας,ο Ελληνισμός βρήκε μέσο διάνθησης αργότερα την Κωνσταντινούπολη.
Υπήρξε πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών: της Ρωμαϊκής (324-395), Βυζαντινής (395 -1453), και Οθωμανικής (1453-1922) με συνέπεια την ανάδειξη αλλά και τη γεφύρωση των τριών πολιτισμών σε μια σύμμεικτη σήμερα παρουσία.
Πίνακας περιεχομένων[Απόκρυψη]
1 Ιστορία
2 Η Κωνσταντινούπολη σήμερα
3 Σημαντικότερα Αξιοθέατα
4 Δείτε επίσης
5 Εξωτερικές συνδέσεις
//

[Επεξεργασία] Ιστορία
Ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Α' το 324 στην τοποθεσία που βρισκόταν η αποικία των Μεγαρέων και εξελίχθηκε γρήγορα ως η νέα πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής (και μετέπειτα Ελληνικής-Βυζαντινής) αυτοκρατορίας.Το αρχικό όνομα της νέας πόλης ήταν Νέα Ρώμη με την έννοια της "νέας πρωτεύουσας" που δεν υπήρχε ακόμη τέτοιος όρος. Είναι χτισμένη πάνω σε επτά λόφους όπως και η Ρώμη. Στις 11 Μαΐου του 330 τελέστηκαν με ανάλογη λαμπρότητα τα επίσημα εγκαίνια της πόλης που ονομάστηκαν γενέθλια. Ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Α' ο Μέγας μετά την παρακολούθηση αγώνων στο ανακαινισμένο ιππόδρομο, που ανεγέρθηκε κατά απομίμηση εκείνου του Σεβήρου στη Ρώμη, καθισμένος σε χρυσό θρόνο, έδωσε εντολή την ίδια ημέρα και άνοιξαν οι θέρμες (λουτρά) του Ζεύξιππου ενώ μοιράστηκαν ενθυμήματα. Από το 330 μέχρι το 333 κόπηκαν χρυσά νομίσματα που έφεραν την επιγραφή: "CONSTANTINOPOLI" από τα οποία και αποδεικνύεται σαφέστατα ότι το όνομα Κωνσταντινούπολη κυριάρχησε από το ίδιο έτος των εγκαινίων της πόλης. Η Εκκλησία καθίδρυσε και ιδιαίτερη ετήσια εορτή των εγκαινίων, το λεγόμενο Γενέθλιον της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου.
Η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε δυο φορές, το 1204, από τους Σταυροφόρους της Δ' Σταυροφορίας και το 1453 από τον Μωάμεθ τον Β' τον Πορθητή.

[Επεξεργασία] Η Κωνσταντινούπολη σήμερα

Άποψη της Κωνσταντινούπολης από τον Βόσπορο.
Σήμερα είναι η πρώτη σε πληθυσμό πόλη της Τουρκίας με περίπου 16.000.000 κατ., ενώ είναι γνωστή στον περισσότερο κόσμο με το όνομα İstanbul. Το όνομα İs-tan-bul αποτελεί φωνητική παραφθορά της ελληνικής φράσης "Εις την Πόλιν". Βρίσκεται ακριβώς επί του 41ου βόρειου παραλλήλου.
Η Κωνσταντινούπολη είναι έδρα της Ορθοδοξίας, του ανατολικού χριστιανικού κόσμου, στην τοποθεσία Φανάρι βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο θεωρείται η καρδιά όλου του Ορθόδοξου χριστιανισμού.
Η ιστορική πόλη βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο που περιβάλλεται από Νότια την Προποντίδα, Ανατολικά το στενό πέρασμα του Βοσπόρου, προς βορρά τον Κεράτιο κόλπο και είναι χτισμένη σε επτά λόφους για αυτό λέγεται και επτάλοφος πόλη. Στην άλλη όχθη του Κεράτιου ακριβώς απέναντι της βρίσκεται η σύγχρονη συνοικία Beyoglu, σύμβολο της περιοχής ο πύργος (Galata Kulesi), που είναι χτισμένος επί κυριαρχίας των Γενουατών πριν την κατάκτηση της πόλης από τους Οθωμανούς.

[Επεξεργασία] Σημαντικότερα Αξιοθέατα
Η Κωνσταντινούπολη είναι η μόνη πόλη στο κόσμο που βρίσκεται επί δύο ηπείρων, της Ευρώπης και της Ασίας. Ο Κεράτιος κόλπος χωρίζει την ευρωπαϊκή πόλη σε δύο τμήματα: την αρχαία πόλη (σημ. Eminonu) προς νότο, τον Γαλατά (Galata) και την αρχαία Πέρα (σημ. Beyoğlu) προς βορρά - δηλαδή δεξιά του Κεράτιου και απέναντι επί της ασιατικής ακτής το Σκουτάρι (σημ. Üsküdar). Σημαντικότερα αξιοθέατα για ένα επισκέπτη σήμερα στη Πόλη είναι:
Α) Επί της παλαιάς πόλης σημερινή περιοχή Eminönü (όπου και η Αγιά Σοφιά) βρίσκονται:
Το Aρχαιολογικό μουσείο (Arkeoloji Müzesi). Το μουσείο αυτό ιδρύθηκε επί βασιλείας του Σουλτάνου Αμντούλχαμίτ Β΄ από τον ζωγράφο και συλλέκτη Οσμάν Χαμντί-Μπεη. Έχει δύο ορόφους (ισόγ. με αριθμημένες αίθουσες 1 - 20 και 1ο όρ. με 16 αίθουσες). (Βόρεια του Τόπ Καπί).
Το Mουσείο της αρχαίας Ανατολίας (Eski Şark Eserleri Müzesi)
Το Mουσείο κεραμικών Τσινιλί Κιοσκ (Çinili Köşk)
Το Ανάκτορο "Τοπ-Καπί" (Topkapı Sarayı) - Πολύ κοντά στην Αγιά Σοφιά.
Η Αγία Σοφία (Ayasofya Müzesi) που δεσπόζει με τους 4 μιναρέδες και δίπλα ο Ιππόδρομος (At Meydanı)
Η ιστορική εκκλησία της Χώρας (Kariye Müzesi), (Βόρεια κοντά στη πύλη του Ανδριανού).
Η εκκλησία "Παναγία η Παμμακάριστος" ή Μονή Παμμακάριστου (Fethiye Camii Müzesi)(κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο).
Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Aya İrini Kilisesi) (δίπλα και Β. στην Αγιά Σοφιά).
Το Tέμενος του Σουλεϋμάν (Süleymaniye Camii), (δυτικά της γέφυρας του Γαλατά)
Το Μπλε Τζαμί (Sultan Ahmet Camii ἠ The Blue Mosque) που δεσπόζει με τους 6 Μιναρέδες, έναντι των 4 της Αγιάς Σοφιάς - κοντά και ΝΔ της Αγιάς Σοφιάς.
Η εκκλησία των Αγίων Σέργιου και Βάκχου. (Küçük Ayasofya Camii) (-ΝΔ σχεδόν δίπλα στον Ιππόδρομο).
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αριστερά και στο μέσον του Κεράτιου Κ.
Οι δύο Aγορές / Παζάρς (Bazaars) η αιγυπτιακή "Μίσιρ τσαρσί", (Mısır Çarşısı, Μίσιρ = Αίγυπτος, στα τουρκικά) και η σκεπαστή "Καπαλί τσαρσί" (Kapalı Çarşı, Μεταξύ του Ιπποδρόμου και της γέφυρας Γαλατά).
Για την επίσκεψη όλων σχεδόν των παραπάνω σημείων δεν κρίνονται απαραίτητα τα συγκοινωνιακά μέσα (εκτός των ιστορικών πυλών των τειχών και των πέριξ αυτών χώρων)
Β) Η Μοντέρνα Πόλη αρχίζει από τη παλαιά "Πέρα", σημ. Beyoğlu, βόρεια της Γέφυρας Γαλατά, όπου άξια επίσκεψης είναι:
Η Γέφυρα του Γαλατά
Ο Πύργος του Γαλατά
Η Πλατεία Τακσίμ
Το Στρατιωτικό Μουσείο
Το Ναυτικό Μουσείο
Το Τζαμί στο Ντολμά-μπαχτσέ
Το Τζαμί της νίκης
Το Τέμενος Κιλίς Αλί Πασά
Ο Πύργος του Ρολογιού, σε ρυθμό μπαρόκ.
Το Ανάκτορο του Ντολμά-μπαχτσέ (το σημαντικότερο αξιοθέατο στη περιοχή).
Το Ανάκτορο Μπεηλέρμπεη.
Το Ανάκτορο Κιουτσιουκσού,
Το Ανάκτορο Γιλντίζ με το ομώνυμο πάρκο, και
Το Ανάκτορο Σιραγάν.
Σημαντικά επίσης είναι και τα κάστρα κατά μήκος του Βοσπόρου όπου και κυριαρχούν το Ρούμελη Χισάρ (Ευρωπαϊκή Τουρκία), και το Κάστρο της Ανατόλιας ή Ανάντολου Χισάρ (στην ασιατική ακτή).

Δεν υπάρχουν σχόλια: