Powered By Blogger

22.2.10

Η σημασια της νηστειας


Δεν είναι τυχαίο που η θρησκεία δίνει μεγάλη σημασία στη νηστεία. Οι αξίες της είναι πολλές τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα. Ενδυναμώνει τη θέληση, την υπομονή, προάγει ηθικές και θρησκευτικές αξίες, την εγκράτεια, την αποχή από πειρασμούς, άσχημες σκέψεις και καταχρήσεις. Οι υπηρεσίες που προσφέρει στο σώμα είναι πολύτιμες.

Το χαρακτηριστικό της νηστείας, είναι η αποχή από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η πρόσληψη κορεσμένων λιπών, τριγλυκερίδιων, χοληστερόλης και ζωικών πρωτεϊνών, μειώνεται ουσιαστικά. Αυξάνεται η πρόσληψη ακόρεστων λιπών, φυτικών ινών, βιταμινών, φυτοχημικών ουσιών με ευεργετικές δράσεις.

Χρειάζεται συμβουλή γιατρού πριν από νηστεία για το εάν επιτρέπεται κάποιος να την κάνει. Η νηστεία συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας. Η μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα και η αύξηση των φυτοχημικών ουσιών, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης, στένωσης ή απόφραξης ζωτικών αρτηριών της καρδίας και του εγκεφάλου.

Η σωστή νηστεία, με τήρηση των ημερήσιων θερμίδων που πρέπει να λαμβάνονται, χωρίς υπερκατανάλωση ζυμαρικών, ψωμιού, ρυζιού ή ελαιόλαδου, συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Οι φυτικές ίνες της νηστείας βοηθούν εναντίον της δυσκοιλιότητας και στη μείωση της χοληστερόλης. Είναι από τα σημαντικότερα οφέλη της νηστείας. Επίσης έρευνες δείχνουν ότι διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε ζωικά λίπη, συμβάλλει στη μείωση κινδύνου προσβολής από καρκίνο παχέος εντέρου.

Ποιες είναι οι ωφέλιμες φυτοχημικές ουσίες και βιταμίνες που αυξάνονται στο σώμα λόγω νηστείας; Μια διατροφή με 5 έως 7 μερίδες φρούτων, λαχανικών, οσπρίων ή ξηρών καρπών ημερησίως (1 μερίδα = 80 γραμμάρια), προσφέρει πολλούς ισχυρούς παράγοντες που προφυλάσσουν τον οργανισμό από ασθένειες, του δίνουν δύναμη να αντεπεξέρχεται στις καθημερινές προκλήσεις και να αντιστέκεται καλύτερα στις φθορές του χρόνου. Σε αυτές περιλαμβάνονται φλαβονοειδείς και καροτινοειδείς ουσίες, ισοφλαβόνες, σουλφίδια, λυκοπένιο, βιταμίνες Β, C, Ε, Α, Κ και άλλες.

Τι γίνεται με πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο; Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας. Στη νηστεία, ο συνδυασμός τροφίμων (όσπρια, θαλασσινά), δίνει εξίσου καλές πρωτεΐνες. Ο σίδηρος φυτικής προέλευσης με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C (φρούτα, λαχανικά), απορροφάται τόσο καλά όσο ο ζωικός σίδηρος. Το ασβέστιο που στερείται ο οργανισμός στη νηστεία λόγω αποχής από γαλακτοκομικά, μπορεί να αντικατασταθεί από ασβέστιο συνδυασμού τροφίμων (λαχανικά, ξηροί καρποί).

Η νηστεία για ορισμένα χρονικά διαστήματα, όταν γίνεται σωστά, χωρίς ακρότητες, συμβάλει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Είναι ευεργετική για λόγους θρησκευτικούς και ψυχικούς. Ταυτόχρονα προσφέρει στον οργανισμό πολύτιμες προστατευτικές και θρεπτικές ουσίες από το φυτικό βασίλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: