Powered By Blogger

13.1.10

ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ


Η ζωή του
Γεννήθηκε στην Ναζιανζό της Καππαδοκίας από μορφωμένους γονείς. Ο πατέρας του αρχικά ήταν λάτρης ενός κράματος ειδωλολατρίας και Ιουδαϊσμού (Υψιστάριοι) αλλά στη συνέχεια μεταστράφηκε και έγινε Επίσκοπος στη Ναζιανζό. Η μητέρα του Αγία Νόννα έδωσε στο μικρό Γρηγόριο τις πρώτες χριστιανικές κατευθύνσεις. Ο Γρηγόριος αφού έμαθε τα πρώτα του γράμματα στη γενέτειρά του, σπούδασε στην Καισάρεια και αργότερα στην Αλεξάνδρεια. Ύστερα φοίτησε έξι χρόνια στις φιλοσοφικές σχολές της Αθήνας, όπου σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική. Συνδέθηκε με βαθιά φιλία με το συμφοιτητή του Βασίλειο (τον Μέγα), με τον οποίο, όπως έγραφε ο ίδιος, είχε «μια ψυχή σε δύο σώματα χωρισμένη».

Συγγραφικό έργο

Η λάρνακα με το σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο ΒατικανόΟ Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας, εκτός από πολλά συγγράμματα, έγραψε λόγους, επιστολές και θρησκευτικά ποιήματα.

Η μνήμη του γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 25 Ιανουαρίου, ενώ στις 30 Ιανουαρίου εορτάζεται μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: