3.12.09

Αγία Βαρβάρα


Η Μεγαλομάρτυρας Αγία Βαρβάρα, προστάτιδα του Πυροβολικού, τιμάται από την Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στις 4 Δεκεμβρίου και αποτελεί κόσμημα των μαρτύρων της εποχής της.

Η Αγία Βαρβάρα ήταν το μοναδικό παιδί του πλούσιου Έλληνα ειδωλολάτρη Διόσκουρου, Σατράπη της Νικομήδειας και γεννήθηκε στην Ηλιούπολη της Συρίας το 218 μ.Χ. Παρόλο ότι ανατράφηκε σε φανατικά ειδωλολατρικό περιβάλλον, η Αγία φωτίστηκε από την αλήθεια του Θείου Λόγου, μέσω του Ωριγένη και του Βαλεντινιανού, και ασπάστηκε το Χριστιανισμό σε νεαρή ηλικία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή του πατέρα της, ο οποίος μετήλθε κάθε διαθέσιμου μέσου, συμπεριλαμβανομένων και των βασανισμών, για να τη μεταπείσει.

Βρισκόμενος μπροστά στην υπερήφανη και άτσαλη στάση της, την παράδωσε στο διοικητή της Επαρχίας, Μαρκιανό, για να την τιμωρήσει. Ο τελευταίος εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της και προσπάθησε να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Έτσι, την υπέβαλλε σε φρικτά βασανιστήρια και ανείπωτα μαρτύρια, γι’ αυτό το λόγο και ονομάστηκε Μεγαλομάρτυρας. Τελικά, την αποκεφάλισε ο ίδιός της ο πατέρας (235 μ.Χ) «ταις πατρικαίς χειρσίν τω πατρικώ ξίφει τελειώσιν δέχεται», όπως λέει ο βιογράφος Συμεών.

Κατά την παράδοση, ενώ απομακρυνόταν από τη σφαγμένη κόρη του, η Θεία Δίκη, με τη μορφή κεραυνού, κατέκαψε το δήμιο-πατέρα. Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού. Η Αγία Βαρβάρα καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Πυροβολικού το 1829 και στις 4 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους γιορτάστηκε το γεγονός στο νεοσύστατο στρατόπεδο του Πυροβολικού, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.
Image and video hosting by TinyPic
Στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους, το Πυροβολικό μας, υπό τη σκέπη της προστάτιδάς του, υπήρξε πάντοτε από τους κυριότερους συντελεστές της νίκης. Η Αγία Βαρβάρα είναι επίσης προστάτιδα Άγια των μεταλλωρύχων και των αρχιτεκτόνων. Η Αγία Βαρβάρα ήταν από το Mεσαίωνα η προστάτιδα των θυμάτων της πυρίτιδας, όταν αυτή ανακαλύφθηκε στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: