6.4.08

ΠΕΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ

Απέχει 57,4 Km από την πόλη της Μυτιλήνης, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στην Μήθυμνα (Μόλυβο) που μαζί αποτελούν έναν σημαντικότατο πόλο έλξης των τουριστών που επισκέπτονται τη Λέσβο.
Το σκηνικό απλό αλλά ταυτόχρονα μαγευτικό: Πρόσχαρα σπίτια τριγυρίζουν ένα ψηλό βράχο, που προβάλλει σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα.
Στην κορυφή του βράχου είναι κτισμένη η εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, ένα μοναδικό θρησκευτικό στολίδι - τρίκλιτη βασιλική- με ασημοσκεπασμένες εικόνες, και ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο εξαιρετικής τέχνης. . Παλιά η θάλασσα έφτανε μέχρι το βράχο, που το ύψος του είναι 35 m . Εκατόν δέκα τέσσερα σκαλιά (114), λαξευμένα στην σκληρή πέτρα, φέρνουν τον επισκέπτη στην πανέμορφη εκκλησία.
Ένας όμορφος θρύλος είναι δεμένος με την εκκλησία και το βράχο. Στα παλιά χρόνια, όταν το χωριό ήταν μονάχα λίγα ψαράδικα καλύβια, η φουρτούνα, έφερε ένα καπετάνιο θρήσκο στο μικρό λιμάνι. Μαζί του, είχε ένα εικόνισμα της Παναγιάς, που φρόντιζε πάντα να ανάβει το μικρό καντήλι της. Σαν έφτασε στην Πέτρα, είδε με έκπληξη ότι το εικόνισμα έλλειπε. Έβαλε τους ναύτες να ψάξουν, μα τίποτε. Μόνο σαν βράδιασε, είδε ένα παράξενο, γλυκό φως να λάμπει ψηλά, ανάμεσα στον ουρανό και τη γη. Πήρε τη βάρκα του, και κατευθύνθηκε προς την στεριά. Σκαρφάλωσε στην κορυφή και με χαρά αντίκρισε το εικόνισμα της Παναγίας, και μπροστά του ένα αναμμένο καντήλι. Πήρε το εικόνισμα και τό 'φερε στο σκάφος του. Αλλά το άλλο βράδυ πάλι χάθηκε. Και πάλι, το παράξενο, γλυκό, φως φάνηκε στην κορυφή του βράχου. Το θαύμα μαθεύτηκε και αποφάσισαν να χτιστεί εκεί ένα εκκλησάκι, γιατί αυτό ήταν το θέλημα της Παναγίας. Όταν το έχτισαν έγινε μεγάλο γλέντι. Ένα παλικάρι, καθώς κερνούσε με το δίσκο γεμάτο ποτά και μεζέδες, γλίστρησε και έπεσε από την απότομη, ολόρθη πλαγιά. Όλοι είπαν πως σκοτώθηκε. Δεν έπαθε όμως τίποτα. Και από το δίσκο του δεν έπεσε ούτε ένα ποτήρι. Η Παναγία έκανε το θαύμα της!!!
Τα χρόνια περνούσαν και το χωριό μεγάλωνε. Μεγάλωνε και η πίστη των χωρικών και των ψαράδων και έχτισαν μια μεγαλύτερη εκκλησία στο βράχο. Χρυσάφια και ασήμια έφερνε κάθε χρόνο η πίστη των Χριστιανών όχι μονάχα από το νησί αλλά και πέρα από την μικρασιατική γη. Και σε πολλών τα χείλη ήταν το δίστιχο: “Ω Παναγιά μου Πετριανή με τα πολλά καντήλια - τον άρρωστο μου γλύτωσε να σου τα κάνω χίλια”.
Η πρώτη εκκλησία της Γλυκοφιλούσας κτίστηκε το 1609 και η σημερινή το 1747 και επισκευάστηκε το 1840.. Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 15 Αυγούστου.
Στην Πέτρα υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, μονόκλιτη βασιλική, με εξαιρετικές τοιχογραφίες των πρώτων χρόνων της Τουρκοκρατίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχοντικό της Βαρελτζίδαινας, που χαρακτηρίζεται σαν μοναδικό στη Λέσβο για την εσωτερική του διαρρύθμιση και τις όμορφες τοιχογραφίες του.
Η παραλία της με την χρυσαφένια αμμουδιά της είναι από τις πιο ωραίες ακροθαλασσιές του νησιού. Η δύση του ηλίου μαγεύει οποιον έχει την τύχη να την παρακολουθήσει.
Σήμερα η περιοχή είναι πολύ καλά τουριστικά αναπτυγμένη. Διαθέτει πολλά ξενοδοχεία ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια bars περιποιημένα και απόλυτα εναρμονισμένα με το γραφικό περιβάλλον του χωριού.
Κοντά στην Πέτρα βρίσκεται το χωριό Πετρί με την καταπληκτική θέα από το πολύ γραφικό του καφενεδάκι. Επίσης σε μικρή απόσταση από την Πέτρα προς τα δυτικά υπάρχει η καταπληκτική παραλία της Ανάξου

Δεν υπάρχουν σχόλια: